Kategorier
Brugerdrevet Design Health Tech Portefølje 2 - Feltstudier

Interview fysioterapeut/ekspert

Vi har d. 6. marts interviewet en fysioterapeut fra Center for Hjerneskade. Interviewet gav os indsigter i den praktiske tilgang til hjernerystelser fra et center der arbejde specifikt med hjerneskader. Derudover fik vi feedback på vores midlertidige koncepter, som ikke blev mødt med stor begejstring

Interviewguide

Martin: Hovedinterviewer

Alberte: Noter

Nikolaj: Observatør

Laura: Back-up interviewer

Intro

  • Præsentation af vores case + GDPR 
  • Introduktion af dig selv og din baggrund (karrieremæssigt)

Diagnostisering 

  • Hvordan kan man diagnosticere en hjernerystelse, eller de mén der opstår i kølvandet?

Viden

  • DK: Vi læner sig op af en konsensusrapport fra 2002 om hvornår man diagnosticerer PCS (efter 12 måneder). Bliver den stadig brugt frem for internationale konsensus rapporter? Og hvad har det af betydning for dit arbejde? Skal det forståes som at diagnosen PCS først stilles 12 måneder efter skaden, hvis kriterierne er opfyldt? Og er det først her at du kommer i kontakt med eventuelle patienter?
  • Kan du beskrive et ‘typisk’ forløb, med en patient med hjernerystelse?

Fysioterapeut 

  • På hvilket område ser du at dit arbejde som fysioterapeut (både organisatorisk og i praksis) kunne forbedres eller effektiviseres?

Vores koncepter

  • Koncept 1: Kunne du se en fremtid i et koncept, som samler og organiserer behandlingstilbud, herunder også alternative behandlingsmuligheder?
    • Hjemmeside/app
  • Koncept 2: Kunne du se en fremtid i et koncept, hvor man bruger VR til at skræddersy ‘en verden’ til patienter, der isolerer de stimuli der volder problemer, og på den måde kan genoptræne? 
    • Virtual Reality (VR)
  • Koncept 3: Kunne du se en fremtid i en app, der kan hjælpe fagpersoner / relevante pårørende / tilstedeværende til at lave en hurtig (og dermed ikke nødvendigvis grundig) diagnosticering ved stød til hovedet, hvor der kan være tvivl om, hvorvidt der er tale om hjernerystelse?

Interviewkodning

00:01: Direkte citering, formalia

00:45: Beskrivelse af baggrund/karriere – uddannet fysioterapeut, startede ved Dansk Center for Hjerneskade i 2007. Hvilke patienter hun har med at gøre og hvorfor

01:40: Hjernerystelsespatienter blev genoptrænet på samme måde som andre skader – hvilket ikke passede godt med de symptomer de oplevede.

02:35: På det tidspunkt var der mangel på viden. Manglende tværfaglig viden i DK, gjorde behandling mere tilpasset til patienter. 

03:25: Fik midler til et 3-årigt ACT studie, undersøgte deres viden og behandling i henhold til kommunernes praksis, som på det tidspunkt ikke var meget.

04:00: Resultater af studiet. Behandlingen klarede sig væsentligt bedre end kontrolgruppen. 

04:30: Løbende tilpasset deres tilbud – fysioterapeut til manuel behandling af ryg osv. 

04:55: Har fået midler til at starte Dansk Center for Hjernerystelse, med henblik på at samle viden. Hjernerystelsespatienter har oplevet frustration ved modsigende viden.

05:50: Organisering af Center for Hjernerystelse, inden under Center for Hjerneskade. 

06:50: Arbejde med hjernerystelser som fysioterapeut.  

07:27: Hvad Center for Hjernerystelse laver, tværfagligt – neuropsykologer og deres arbejde. Behandling af det emotionelle.

08:42: Ikke en del af det offentlige tilbud. Bevilling fra forsikring, kommune eller privat som skal betale. Patienter er derfor ofte sygemeldte før de tages ind. Nogle kommer 3-6 måneder efter skaden, andre 4-6 og nogle 1-4 år efter skaden. 

10:05: Fysioterapi er også en del af Center for Hjerneskade. Snakker meget energi forvaltning – disponering af tid. Foregår både ved neuropsykolog og fysioterapeut. Personens beskrivelse af egen arbejde med genoptræning. 

11:53: Manuel terapi, arbejde med muskler, væv og led. Nogle har andre skader fra en ulykke ud over hjernerystelse. 

13:00: Beskrivelse af rolle som offentlig formidler, bliver kontaktet af journalister – har også undervisningsopgaver i kommuner om hjernerystelse. 

14:50: Oplever i misforståelser om hjernerystelser? Ja, mange tror at man skal have haft bevidsthedstab for at det er en hjernerystelse. 

15:48: Om konsensusrapport. Er ikke sikker på at praktiserende læger bruger den længere. Uoverensstemmelse med diagnostik. Snak om ICD10-11. 3 måneder som kriterie fremfor 12 måneder. 

17:10: Rivende udvikling af viden om Hjernerystelse. Tidslinje – WHO rapport 2002, Concussion in sports group 2004 rapport som er lidt anderledes end til almindelige mennesker. Vi skal ikke længere bruge 2002 konsensusrapport, selvom det er den seneste der er lavet på dansk. 

19:50: Vi har oplevet forskellig information fra lægen. Dokumenterer hvad Center for Hjernerystelse er skabt for – nemlig at samle viden, og at patienter oplever frustration ved at finde denne. 

22:00: Konsensusrapport skal ikke ses som retningslinje. Der findes ingen retningslinje for PCS. Der er igang med at laves en retningslinje. Bliver færdig til efteråret. 

23:30: Diagnosticeringssystemer, DSM? Det amerikanske system. Ikke noget der bruges i interviewpersonens virke som fysioterapeut.

24:45: Kan et forløb forkortes med tidligere behandling? Det vil jeg tro i nogle tilfælde. Nogle symptomer kan mindskes med den rette vejledning. 

25:50: Har du en holdning til alternativ behandling? Ja, hvad end der virker. Hvis patienten får det bedre er det godt. Jeg læner mig op af det naturvidenskabelige – neurologisk forklaring skal passe til behandlingen. Placebo er svært undervurderet. Har et problem med at behandlere påstår at de let kan kurere hjernerystelses mén.

28:25: Hvornår er man ekspert? Ekspert er ikke en beskyttet titel. Patienter er sårbare og meget opsøgende for alle mulige behandlinger.

30:25: Er der mangel på behandling eller overblik? Både og. Der er forskel på mulighed for behandling alt efter hvor man bor – mange tilbud i København men ikke så meget i mindre byer.

31:23: Telemedicin – erfaring med det? En lille smule med Skype forløb, og problemet med at bruge skærm. Psykolog indsats er hæmmet af at skulle bruge skærm. Egen erfaring siger at man mister noget når det foregår gennem en skærm. 

33:00: Telemedicin eksempel der kan give bedre kvalitetstid – Kan ikke se hvad det skal bruges til. Fuldstændig irrelevant. Tech-firma løsning der aldrig har set virkeligheden. Misforståelse om konceptet?

36:40: SundhedDK – Ved ikke noget om hvorfor der ikke står noget, ville tro det handlede om mangel på enighed. 

37:30: Hvordan håndterer man at hjernerystelse opleves så individuelt – Arbejder med to ting, fysiologisk og psykologisk. 

39:00: Koncept om Trustpilot af behandlingsmuligheder – Hvem skal kvalificere behandling? Sviner idéen til. Mulighed for patienters input – tror ikke på større klarhed hvis patienter skal styre det. 

42:45: Center for Disease Control har lavet en app til diagnosticering.

43:20: Tror ikke vores idéer er gode – kig i sportsverdenen, Head injury tracker HIT.

44:00: Afslutning på interview